Krisana Agarwood tawar perkhidmatan tanam gaharu

KUALA LUMPUR 13 Jan. – Krisana Agarwood Sdn. Bhd. (Krisana Agarwood) yang terlibat dalam penghasilan gaharu merancang mengembangkan industri yang diceburinya itu dengan menyediakan perkhidmatan penanaman gaharu kepada petani-petani kecil.

Pengerusinya, Datuk Seri Diraja Syed Razlan Jamalullail berkata, industri tersebut menawarkan peluang perniagaan yang baik kepada para penguasa tanaman itu memandangkan permintaannya yang tinggi.

‘‘Kini pasaran hanya dapat memenuhi 35 peratus daripada permintaan dunia, dengan ini peluang untuk Malaysia menjadi pengeksport amat cerah,’’ katanya kepada Utusan Malaysia baru-baru ini.

Krisana Agarwood merupakan syarikat usaha sama antara Laksaman Resources Sdn. Bhd. (M) dan Borai Krisana Partnership Ltd. (Thailand).

Pokok gaharu yang seakan-akan pokok getah itu menghasilkan kayu berbau wangi dan mempunyai resin atau antibodi yang berharga mempunyai pelbagai kegunaan.

Gaharu merupakan kayu berbau wangi dan kini harga pasarannya ialah kira-kira RM8,000 hingga RM10,000 sekilogram.

Menurut Syed Razlan, antara perkhidmatan yang ditawarkan syarikat itu ialah menyediakan benih pokok dengan menjualnya dalam bentuk pokok kecil pada harga yang berpatutan.

Selain itu, katanya, syarikat berkenaan turut menyediakan perkhidmatan nasihat dan juru runding berhubung penjagaan pokok gaharu dengan cara yang betul.

Tambah Syed Razlan, beberapa pakar akan dihantar untuk memeriksa dan memantau keadaan pokok supaya bersedia menerima suntikan (bagi membantu penghasilan risen gaharu) pada umur lima tahun.

‘‘Syarikat turut menawarkan perkhidmatan suntikan dan penjualan bahan suntikan, ia terpulang kepada pemilik pokok gaharu tersebut sama ada mereka sendiri hendak menyuntik atau memerlukan perkhidmatan kami,’’ katanya.

Proses penyuntikan pokok harus dilakukan dengan berhati-hati kerana jika proses itu tidak mengikut cara yang betul akan mengurangkan pengeluaran risen gaharu, sekali gus boleh mengakibatkan penurunan harga serta kualiti pokok tersebut.

Seterusnya, Syed Razlan berkata, syarikat turut menawarkan perkhidmatan penuaian atau penebangan pokok untuk mendapatkan hasil.

Tambah beliau, Krisana Agarwood juga menawarkan perkhidmatan pemasaran sekiranya pemilik tidak mempunyai pengalaman dalam selok belok pasaran kayu gaharu.

‘‘Bagi petani-petani di kawasan luar bandar yang berminat untuk menceburi bidang ini, sekiranya mereka mempunyai tanah pertanian, kos yang diperlukan untuk menanam 800 pokok gaharu ialah kira-kira RM50,000,’’ ujarnya.

84 thoughts on “Krisana Agarwood tawar perkhidmatan tanam gaharu

 1. ass. saya sangat tertarik untuk mengembangkan gaharu bersama dengan masyarakat, tapi saya terkendala modal untuk pengembangan gaharu dalam skala besar. saya orang Indonesia, tepatnya di Kalimantan Barat Kabupaten Sambas, berbatasan lansung dengan kawasan hutan malaysia timur.mohon bantuan.wss.hp 081345011904.

 2. Saya berminat untuk menanam pokok gaharu di negeri Kedah. Boleh tuan berikan alamat syarikat tuan dan no. tel untuk dihubungi

  • sila email kpd saya utk keterangan lanjut di mivec78@gmail.com saya sediakan semua proses tu dari peringkat benih sehinggalah peringkat induce..dengan teknologi yang ada pada kumpulan kami hasilnya lebih cepat dari apa yang direncanakan dalam pasaran.email utk tahu lebih lanjut..tq

   call: 013-9207462

   • Saya pun berminat untuk mengusahakan projek penanaman gaharu ni. Boleh kongsikan cara-cara yang betul?

    Bagaimana dengan cara pemasarannya pula? Adakah senang untuk menjual pokok gahar yg telah matang?

 3. Saya berminat utk mendapat info ttg penanaman gaharu. Sy nak dapatkan alamat & No. tel Sykt Krisana Agarwood Sdn Bhd. Sila bantu.

 4. Salam Sejahtera,

  saya adalah salah seorang yang masih kabur dalam penanaman pokon gaharu/karas, saya ingin mengetahuinya dengan lebih lanjut lagi tentang cara penanaman dan kos sebenar untuk tanaman ini. sekian harap membantu.

 5. Salam Hormat,
  Datuk Seri,
  Saya minat untuk mengusahakan penanaman pokok Gaharu tetapi saya tiada pengalaman mengenainya, jadi disini saya ingin meminta nasihat serta beberapa pertanyaan soalan,
  a) Apakah jenis pokok Gaharu yg terbaik dan sesuai utk ditanam dinegara kita?
  b) Berapakah kos penyuntikan untuk setiap pokok bila mencecah tahun ke 5?
  Sekian, Harap dibantu, Terima Kasih.

 6. salam. Dato’Seri, bolehkah saya dapatkan maklumat atau no telefon dan emails untuk di hubungi di Krisana Agarwood Sdn.Bhd

  Saya berminat untuk memasarkan kayu gaharu. maklumbalas pihak syarikat amatlah diharapkan.
  terima kasih.

 7. salam kepada dato’ seri,

  saya amat berminat untuk mengusahakan penanaman pokok gaharu…saya ingin bertanya tentang kos penyuntikan sebatang pokok ketika berusia lima tahun?…berapakah harga untuk membeli cecair suntikan ini? jikalau saya hendak memasarkan resinnya sendiri, bagaimanakah caranya? sampai setakat ini dahulu pertanyaan saya…insyaallah saya akan berhubung lagi pada masa hadapan…terima kasih kerana sudi memberi tunjuk ajar….

 8. Salam Sejahtera,

  Dato’Seri,

  Saya berminat untuk mengusahakan tanaman ini secara kecilan dan bercadang untuk melaksanakannya di tapak seluas lebih kurang 1 ekar.

  Mohon agar Dato’Seri dapat memberi maklumat, bagaimana untuk mendapatkan benih gaharu yang sesuai di tanam di Msia dan kos bagi sebatang pokok atau anggaran kos yang akan terlibat bagi pengusahaan tanaman ini bagi keluasan tanah sebanyak 1 ekar.

  Sokongan dan panduan didahului dengan ucapan terima kasih.

  Sekian dan salam hormat.

  Yunasiah

 9. Berapa tahun diperlukan untuk start dapat keuntungan pertama dari resinnya & berapakah jumlah keuntungan pertama dari resin pertama dari 800 pokok.

 10. Ada sesiapa tahu pertanian tentang Gambir Sarawak,dengar kata kayu ni boleh dapat harga RM30,000 sekilo dari hasil pokok tu.

 11. saya inginkan maklumat lnjut berkenaan gaharu.. saya ingin lakukan di negeri perak..kerana kawasan tanah saya di sana …bagaimana saya boleh dapatkan maklumat memulakan penanaman serta market untuk saya paarkan bila hasil dituai..serta benih gharu ini.. boleh email saya di azrul@ramunia.com

 12. bolehkah saya dapatkan jenis jenis pokok gaharu dan mendapatkan bekalan benih & senarai harga ?. Adakah jenis Aquaria Subintegra ?. Tisue culture ( pokok gaharu yang di klon ? ) atas segale bantuan pihak tuan saye ucapkan terima kasih .dari batu pahat johor petani group .

 13. Saya mempunyai 6 ekar tanah terbiar di sabah. Tanah tersebut terletak dengan hutan yg baru sdikit diterokai. Saya berminat untuk menanam kayu gaharu namun pengetahuan untuk penanaman kayu tersebut masih cetek. Boleh kah tuan memberi informasi bagaimana harus saya bermula, dan dari segi penyediaan kos. Dan juga adakah pembeli tetap yang bersedia dari awal penanaman contohnya penanaman kontrak, di mana sebuah organisasi membekalkan kontrak seterusnya membeli hasil tersebut dan saya hanya berusaha untuk menjaga tanaman tersebut.

  • saya akan ke sabah pada bulan ogos nanti…saya pergi ke sana untuk melihat dan membuat suntikan ke atas 50,000 ribu pokok gaharu ladang di sana…
   sila ambil no hp saya dan nanti kita bincang bila saya sampai di sana nanti
   013 920 7462

 14. setakat ini tak banyak yang saya dapat maklumat berkaitan dengan penanaman pokok ini. dengan maklumat yang ada saya bertambah keliru. contohnya tentang harga minyak ini di pasaran. sering berubah2 mengikut web yang saya temui. lagi satu jika pokok ini telah matang dan saya ingin menjualnya atau menguruskannya. bagaimana caranya? dengan siapa pembeli? jika ada sesiapa boleh berkongsi maklumat, saya amat menghargainya..

 15. cara menaman pokok gaharu dan jenis tanah, tapak 3 ekar di johor dan perak berapa anggaran perlu untuk tujuan tersebut

 16. asalamualaikum.saya nk tahu bagaimana nak mendapat kan anak benih pokok gaharu d sarawak?
  dan dmana tempat yang harus saya rujuk untuk mendapat kan penerangan ttg pokok tersebut d sarawak?
  tlg jwp….

 17. saya ada teknologi induce pokok gharu…teknologi ni saya dapat dari thailand..sesiapa yg sudah menanam pokok gharu seusia 3 tahun.biar saya jadikan pokok anda mengeluarkan teras yg harganya adalah RM20,000-40,000 sekilo.diwaktu itu minyak sudah tidak lagi menjadi hasil utamanya..
  hubungi saya

  • hi, confirm ker teknologi induce awak bole mengeluarkan teras yg harganya adalah RM20,000-40,000 sekilo..?dan berape rm kos untuk satu pokok berusia 4 atau 5 tahun..?

   • alhamdulilahh…
    berkat doa tok guru maka teras yg sebelum ni dinafikan telah muncul di kelate..dtglah kalu x percaya.

  • salam cik.saya ada tanah 1ekar berminat utk tanam pokok gaharu.tapi tiada pengalaman kawan ada menjual benih rm4 sepokok.saya akan mula tanam awal 2010 nanti. harap cik dapat tolong saya CARA TANAMAN.COST KESELURUHAN 1 BTG POKOK. COST INDUCE dan CARA PENJUALAN t.kasih banyak2 harap maklum balas.

 18. Salam, Saya ada 3 pokok gaharu yang sudah disuntik hampir setahun yang lalu. Bagaimana caranya saya mahu mencari pembelinya. kalau boleh saya ingin mengetahui pusat2 membeli kayu gaharu yang sah. Terima kasih

 19. Datuk seri,saya begitu berminat untuk mengusahakan perniagaan penjualan anak benih gaharu dipahang.saya mempunyai kenalan yang terdiri daripada pekebun kecil.dan saya ingin mempromosi penanaman gaharu kepada mereka sebagai pendapatan tambahan.boleh saya dapatkan khidmat nasihat dan bekalan anak benih dari pihak datuk.Terima kasih

 20. Salam datuk Seri, Saya ada tanam pokok gaharu dalam 20 batang dan telah cukup usia (lebih 20 tahun) untuk dituai, saya ingin menjualnya. Bagaimana kah caranya untuk saya mendapatkan penjual.

 21. Salaam. masalah sy sama seperti soalan no.12. Bapa sy ada 30 btg gaharu yg berusia 20 thn di kebun getahnya. kami tak tahu apa yg harus dibuat. pls email untuk bantuan selanjutnya. t.kasih

  • dapatkan benih yang terbaik dari supplier yg terbaik…apa tujuan tanaman gharu tadi..untuk minyak atau apa..?

 22. salam datuk seri,saya tak tanam pokok gaharu tapi kangkung…masalahnya kangkung saya tak bertukar kepada gaharu…macam nana nie masalahnya..

  • sudah gaharu candana pula,sudah tahu bertanya pula mamat ni….. nasib baik mamat tak tanam gaharu,kalau tak siang malam tangan bergaru…k nak kira duit,jadi jutawan.

 23. Assalamualaikum,Datuk Seri…..saya mempunyai pokok gaharu sebanyak 200 batang yang tumbuh liar didalam kebun getah.Umur pokok lebih 20 tahun dan kini saya nak jual keseluruhan pokok.Boleh Datuk seri senaraikan pembeli pokok depu sah dimalaysia.Pelawa tuan melihat sendiri pokok depu hidup subur dalam kebun getah..lawatan FRIM dapati jenis malaccensses…wassalam

  • pokok gharu spesis hutan x der nilai sekiranya belum dapat proses suntikan.banyak lagi prosesnya sebelum menjadikan pokok tadi benar@ berharga…kadar pokok hutan yg mempunyai nilai minyak adalah dalam ratio 1:10…
   saya dah buat teknologi ni pada pokok hutan..insya Allah dalam tempoh 2 minggu lagi keluar hasilnya..
   my email mivec78@gmail.com

   • sekarang ni tumpuan saya hanya kepada menghasilkan teras dan bukan minyak….kalu minyak tu biasa pengusaha dan boleh hasilkan sendiri..tapi teknologi teras saya ni terbukti….siapa cepat dia dapat

 24. saya ada lah anak kepada seorang penanam kayu gaharu, di sini saya ingin tahu bagai mana cara penanaman dan rawatan yang betul untuk kayu ini kerana ayah saya baru sahaja 2 tahun ber mula menanam kayu gaharu. jadi disini sebagai anak saya ingin menolong beliau tentang cara penanaman dan cara penjagan yang betul. saya sangat menghargai tunjuk ajar tuan sekian terima kasih…

 25. Dato’Seri,

  Saya berminat untuk mengusahakan tanaman ini secara kecilan dan bercadang untuk melaksanakannya di tapak seluas lebih kurang 2 ekar.

  Mohon agar Dato’Seri dapat memberi maklumat, bagaimana untuk mendapatkan benih gaharu yang sesuai di tanam di Msia dan kos bagi sebatang pokok atau anggaran kos yang akan terlibat bagi pengusahaan tanaman ini bagi keluasan tanah sebanyak 2 ekar.

  Sokongan dan panduan didahului dengan ucapan terima kasih.

  Sekian dan salam hormat.

 26. Dato’Seri,

  Saya berminat untuk mengusahakan tanaman ini secara kecilan dan bercadang untuk melaksanakannya di tapak seluas lebih kurang 2 ekar di Bukit beruntung. dan 2 ekar di Sik Kedah.

  Mohon agar Dato’Seri dapat memberi maklumat, bagaimana untuk mendapatkan benih gaharu yang sesuai di tanam di Msia dan kos bagi sebatang pokok atau anggaran kos yang akan terlibat bagi pengusahaan tanaman ini bagi keluasan tanah sebanyak 2 ekar.

  Sokongan dan panduan didahului dengan ucapan terima kasih. Sekian dan salam hormat.

 27. saya berminat untuk menaman pokok gaharu, dan baru nak mula, tapi saya mempunyai masalah untuk mendapatkan benih pokok gaharu. bolehkah pihak tuan memberikan alamat atau e-mail kepada saya supaya senang saya berurus niaga dengan pihak tuan. keluasan tanah yang nak saya usahakan ini lebih 20 ekar

  • ok..tuan boleh email kan saya kreteria pokok yg tuan mahukan..kami boleh sediakan dengan harga yang berpatutan dan dari jenis pokok yg mengeluarkan minyak yang banyak kelak..
   sila email saya mivec78@gmail.com
   013-920 6619

 28. saya ada 4 pokok gaharu sebesar 60cm diameter dan 200 pokok yang 20-30cm diameter juga mempunyai banyak anak gaharu.bagaimanakah cara saya menjualkannya bolehkah tuan membantu saya dalam menguruskannya jika boleh ini no hp saya 0135759757.

 29. Salam.
  Saya ingin bertanya tentang harga sebatang pokok gahru yang masih kecil. Dan saya juga ingin bertanya tentang harga sekilo harga gharu di sarawak.

 30. salam sejahtera

  saya ingin mengetahui d manakah saya ble mendptkan bibit pokok gaharu di sabah khususnya d sandakan.

  terima kasih.

  • harganya bergantung kepada kualiti pokok tu..jika x dibuat usaha ke atas pokok tu kemungkinan tiada harga atau harganya mungkin kurang menarik

 31. Kongsi-kongsi minyak gaharu untuk peminat

  Gaharu semakin mendapat tempat di malaysia. Semakin hari semakin ramai yang bergiat untuk menanam anak pokok gaharu.

  Walaubagaimanapun tidak semua peminat gaharu pernah menghidu sendiri aroma harum minyak gaharu. Bahkan ada yang telah menanam pokok ini bertahun-tahun tetapi masih belum mengetahui bagaimanakah bau harum minyak gaharu, minyak yang sanggup dibeli oleh Pak Arab dan orang eropah dengan harga beribu-ribu ringgit untuk satu liter.

  Atas maksud tersebut kami mahu kongsikan bersama anda sedikit seorang minyak ini. Ada dua package disediakan, harga mampu milik. Setelah diselidiki, rupa-rupanya minyak ini besar kemungkinan dari gred AA.
  Sekarang stok masih ada(30 botol). Walaubagaimanapun SMS dulu tanya samada stok ada atau tidak. Jika ada boleh order web saya..

  gaharu-pos.blogspot.com

 32. saya ingin mengusahakan ladang gaharu tetapi tidak ada modal. saya ada 15 hektar tanah. jika berminat untuk berkongsi / usahasama. sila telefon 0148935262

  • salam semua,
   saya nak tau, siapakah diantara pengusaha pengusaha disini yang telah suntik pokok karas samada yang liar atau pun yang ditanam dan berjaya dalam menghasilkan gaharu? sebab sehingga kini apa yang saya jumpa semuanya mengaku ubat innokulannya memang berkesan tapi tidak ditunjukkan contoh hasil yg telah menjadi..

   • saya pernah cuba dah dah terbukti hasilnya..x nak cakap banyak kalu nak dipersilakan datang sendiri tgk hasil teknologi kami..semua tu izin Allah SWT..jika berminat boleh hubungi saya..013 920 7462

 33. Assalamualaikum…Dato.Seri…Boleh saya bertanya bagaimana nak mengetahui cara2 penanaman kayu gaharu…boleh ceritakan detail…saya anak muda yang ingin mencuba peluang untuk berjaya dalam bidang pertanian…Boleh Dato Seri ceritakan bagaimana saya hendak memulakan penanaman kayu gaharu..?hubungi saya 0134920825.Epol.

 34. Saya ada 2 ekar tanah , soalan saya
  1 ) Berapakah modal permulaan ?
  2 ) Potensi pendapatan ?

  Sila hubungi saya 0195680743 ASAP .

 35. sya ada minyak gaharu dan hasil gaharu untuk dijual tapi sya tak tahu mana nak jual dan berapakah harganya. Tolong beri penerangan thanks

 36. Dato’Seri,

  Saya berminat untuk mengusahakan tanaman ini secara kecilan dan bercadang untuk melaksanakannya di tapak seluas lebih kurang 1 ekar.

  Mohon agar Dato’Seri dapat memberi maklumat, bagaimana untuk mendapatkan benih gaharu yang sesuai di tanam di Msia dan kos bagi sebatang pokok atau anggaran kos yang akan terlibat bagi pengusahaan tanaman ini bagi keluasan tanah sebanyak 1 ekar.

  harap dato seri dapat tolong saya CARA TANAMAN.COST KESELURUHAN 1 BTG POKOK. COST INDUCE dan CARA PENJUALAN t.kasih banyak2 harap maklum balas.

 37. helo..tuan saya dari penampang sabah sedang giat beroperasi d kawasan kota kinabalu sabah dan mempunyai agen d beberapa kawasan,masalah sy kekurangan bibit spesis AQ crasnna&subinterga,bole ka tuan supply bibit tersebut.spesis malacencis pla sy ada byk stok lebih kurang 20000 pkk.jika tuan sudi berkerjasama dgn kmi amat sy hargai.terima kasih.

 38. Saya amat berminat dan ingin menanam pokok gaharu memandangkan ianya tanaman komersial. Saya ada 150 ekar tanah di Daerah Pitas, Sabah untuk tapak penanaman pokok gaharu. Saya ingin mencari mana-mana syarikat atau individu untuk jadi rakan kongsi usahasama menanam pokok gaharu. Sesiapa yang berminat, sila berhubung dengan saya.Josilim…Tel: 012-8151076 atau email: joerezh69@hotmail.com

 39. askum..saya sudah pun menanam hampir 100 anak pokok gaharu dalam linkungan usia hampir 3thn,bilakah usia matang pokok gaharu untuk di cucuk/di jual..apa cara yang lain selain mencucuk pokok..pada pihak mana yang saya boleh berhubung untuk pejualan pokok gaharu tersebut…boleh tinggal kan no tel untuk saya berhubung..terima kasih

 40. salam…sy ade pokok gaharu yg brusia 5thn stngh..jika sesiapa yg blh menguruskn shngga terjualnya pkok trsbut,sila hubungi 0129870576

 41. Saya azman, ada sebanyak 650 pokok gaharu spesis sub integra yg telah di tanam selama hampir 6 tahun…saya nak menjual pokok gaharu saya ini…berminat bole call saya di 0133451751

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s